mix zdjęć

wtorek, 29 listopada 2016

Zupa serowa z mięsnymi kuleczkami


Pyszna bardzo szybka w przygotowaniu zupa serowa z dodatkiem mięsnych kuleczek. Doskonała na obiad dla całej rodziny.



Składniki:
400 g mięsa mielonego
300 g serka topionego
150-200 g makaronu
1,5-2 l rosołu drobiowego
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawy do smaku:
suszone zioła, papryka ostra i słodka, świeżo mielony pieprz, sól morska
marchew u mnie z rosołu
szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego przyprawy oraz jajko. Całość mieszamy ze sobą i wsypujemy bułkę tartą ( ilość zależy od gęstości).



Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki, które obsmażamy na rumiano. Usmażone dajemy na talerz.



Do garnka dajemy serek topiony i zalewamy niewielką ilością rosołu. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, by serek się rozpuścił. Gdy to nastąpi wlewamy rosół i ponownie doprowadzamy do wrzenia.



Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.



Gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę oraz drobno posiekany szczypiorek.


Podajemy.


4 komentarze:

  1. Jaki makaron dałaś do tej zupy? Wygląda smakowicie i chętnie bym ją zrobiła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa Ci się spodobała :) Informacja z opakowania "Makaron rędziński zacierka jajeczna z kurkumą". To ulubiony makaron moich pociech :) Mogłyby go jeść od razu po ugotowaniu bez dodatków:)

      Usuń
  2. Dziękuję :) Dziewczynkom spasowała tak podana zupa i nawet pomidorowa, która wiodła prym zeszła na drugi plan :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb