wtorek, 29 listopada 2016
Zupa serowa z mięsnymi kuleczkami
Pyszna bardzo szybka w przygotowaniu zupa serowa z dodatkiem mięsnych kuleczek. Doskonała na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
400 g mięsa mielonego
300 g serka topionego
150-200 g makaronu
1,5-2 l rosołu drobiowego
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawy do smaku:
suszone zioła, papryka ostra i słodka, świeżo mielony pieprz, sól morska
marchew u mnie z rosołu
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego przyprawy oraz jajko. Całość mieszamy ze sobą i wsypujemy bułkę tartą ( ilość zależy od gęstości).
Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki, które obsmażamy na rumiano. Usmażone dajemy na talerz.
Do garnka dajemy serek topiony i zalewamy niewielką ilością rosołu. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, by serek się rozpuścił. Gdy to nastąpi wlewamy rosół i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
Gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę oraz drobno posiekany szczypiorek.
Podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaki makaron dałaś do tej zupy? Wygląda smakowicie i chętnie bym ją zrobiła ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa Ci się spodobała :) Informacja z opakowania "Makaron rędziński zacierka jajeczna z kurkumą". To ulubiony makaron moich pociech :) Mogłyby go jeść od razu po ugotowaniu bez dodatków:)
UsuńPysznie Monika u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dziewczynkom spasowała tak podana zupa i nawet pomidorowa, która wiodła prym zeszła na drugi plan :)
OdpowiedzUsuń