sobota, 5 listopada 2016
Bardzo kruche pieguski
Pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą mleczną. Doskonałe na małe co nieco oraz dodatek do aromatycznej popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
90 g mlecznej czekolady
90 g orzechów włoskich
90 g orzechów ziemnych
45 ml śmietany 30-36%
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysty krem z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Dodajemy śmietanę kremówkę oraz porcjami przesiane sypkie składniki. Całość miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy oraz mleczną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
Z powstałego ciasta odrywamy porcje w miarę równej wielkości i formujemy z nich kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb