mix zdjęć

sobota, 5 listopada 2016

Bardzo kruche pieguski



Pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą mleczną. Doskonałe na małe co nieco oraz dodatek do aromatycznej popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
90 g mlecznej czekolady
90 g orzechów włoskich
90 g orzechów ziemnych
45 ml śmietany 30-36%
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysty krem z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.



Dodajemy śmietanę kremówkę oraz porcjami przesiane sypkie składniki. Całość miksujemy do połączenia się składników.




Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy oraz mleczną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.



Z powstałego ciasta odrywamy porcje w miarę równej wielkości i formujemy z nich kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w 180 st około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb