mix zdjęć

czwartek, 27 października 2016

Zupa krem z dyni i puree ziemniaczanego



Pyszna, aromatyczna do tego bardzo sycąca zupa krem z dyni i puree ziemniaczanego. Doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowej dyni, której teraz wszędzie pełno oraz ziemniaków z wczorajszego obiadu.


Składniki:

1 kg dyni ( waga po obraniu)
1 średnia cebula
30 g masła
300 g puree z ziemniaków
1,5 l rosołu
sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię obieramy, wydrążamy włókna i nasiona. Dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Obraną, umytą i pokrojoną w piórka cebulę przesmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę dynią i chwilę przesmażamy.




Następnie wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości dyni. Pod koniec dodajemy puree ziemniaczane. Gdy zawartość garnka ponownie zawrze gotujemy 5 minut.



Następnie doprawiamy do smaku za pomocą blendera miksujemy całość na gładki krem. Jeśli uznamy że zupa jest zbyt gęsta można dolać rosołu jeśli zaś za rzadka pogotować jeszcze chwilę, aż konsystencja zupy będzie nam odpowiadała.



Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb