mix zdjęć

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika



Pyszna, puszysta i bardzo wilgotna babka czekoladowa z piernikową nutą. Polana doskonała polewą z czekolady karmelowej. Idealny dodatek do kawy i herbaty. Wyśmienita nie tylko na świąteczny stół.


Składniki:

Ciasto:

250 g masła lub margaryny
150 g czekolady karmelowej
50 g białej czekolady
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g cukru trzcinowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
1 przyprawa do piernika
4-5 łyżek mleka skondensowanego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli

Polewa:

150 g czekolady karmelowej
6-7 łyżek mleka skondensowanego
posypka do ciast

Wykonanie:

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Białka z niewielką ilością soli ubijamy na sztywną pianę. Do miękkiego masła lub margaryny dodajemy cukier szczyptę soli i ucieramy na puszysto.




Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do jednolitej masy partiami dodajemy przesiane sypkie składniki oraz mleko skondensowane.




Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Na końcu do ciasta przekładamy ubitą na sztywno pianę z białek. Całość ostrożnie wszystko ze sobą łączymy.





Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14. Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasta ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.


Do rondelka, dodajemy mleko skondensowane oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.



Ostudzone ciasto polewamy polewą i od razu dekorujemy dowolną posypką - u mnie chrupki w czekoladowej polewą - w przeciwnym razie dekoracje nie przykleją się tylko będą odskakiwać i trzeba będzie je dociskać.


Gdy polewa całkowicie zastygnie można kroić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb