Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale efekt końcowy wynagradza cała pracę. Doskonałe na małe co nico. Idealne i dla dużych i dla małych. Od nas zależy czy będą to duże batoniki czy małe na jeden kęs.
Składniki:
Masa mleczna:
300 g białej czekolady
120 ml śmietany 36%
50 g masła
2-3 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
200 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do masy dodajemy masło i ponownie dokładnie mieszamy, aż się roztopi. Powstała masę odstawiamy najlepiej na noc do stężenia ( nie wstawiamy do lodówki).
Stężałą masę przekładamy do miski. Dodajemy do niej mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Zawartość miski przekładamy na blat i formujemy kulę.
Papier do pieczenia posypujemy niewielką ilością mleka w proszku. Rozwałkowujemy na nim masę na grubość około 7 mm.
Następnie kroimy na paski, a te na mniejsze prostokąty. Ich wielkość zależy od nas. Im mniejsze tym łatwiej będzie je pokryć czekoladą.
Powstałe prostokąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Mleczną czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą smarujemy każdy batonik i odstawiamy go np. na kratkę do zastygnięcia.
Gotowe batoniki dekorujemy czekoladą przełożoną do dekoratora.
Przechowujemy w lodówce.
Pycha!!!😊😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż mi ślinka poleciała😃
OdpowiedzUsuńZapraszam :) Jutro będzie powtórka :)
Usuń