mix zdjęć

sobota, 3 czerwca 2017

Pełne mleka batoniki oblane mleczną czekoladą



Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale efekt końcowy wynagradza cała pracę. Doskonałe na małe co nico. Idealne i dla dużych i dla małych. Od nas zależy czy będą to duże batoniki czy małe na jeden kęs.


Składniki:

Masa mleczna:

300 g białej czekolady
120 ml śmietany 36%
50 g masła
 2-3 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo:

200 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do masy dodajemy masło i ponownie dokładnie mieszamy, aż się roztopi. Powstała masę odstawiamy najlepiej na noc do stężenia ( nie wstawiamy do lodówki).




Stężałą masę przekładamy do miski. Dodajemy do niej mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Zawartość miski przekładamy na blat i formujemy kulę.




Papier do pieczenia posypujemy niewielką ilością mleka w proszku. Rozwałkowujemy na nim masę na grubość około 7 mm.


Następnie kroimy na paski, a te na mniejsze prostokąty. Ich wielkość zależy od nas. Im mniejsze tym łatwiej będzie je pokryć czekoladą.



Powstałe prostokąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na godzinę do lodówki.


Mleczną czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą smarujemy każdy batonik i odstawiamy go np. na kratkę do zastygnięcia.




Gotowe batoniki dekorujemy czekoladą przełożoną do dekoratora.


Przechowujemy w lodówce.


4 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb