mix zdjęć

poniedziałek, 10 lipca 2017

Kluski na parze z borówkami ( jagodami )



Pyszne, delikatne rozpływające się w ustach kluski z aromatycznymi leśnymi borówkami. Idealne i na ciepło i na zimno.


Składniki:

2 czubate szklanki mąki 450
2 żółtka
20 g drożdży
2 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru
1 szkl. mleka

Nadzienie:

500 ml borówek czernic ( jagody)
cukier do smaku

Wykonanie:

Do ciepłego  mleka dodajemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże. Dodajemy żółtka oraz masło. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ( wystarczy minuta) i dzielimy na mniejsze części.




Z każdej formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środek dajemy borówki z cukrem i dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy zgrabną kulkę.


Tak przygotowane kluski odkładamy do ponownego wyrośnięcia.


Wyrośnięte układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy przez 5-7 minut.


Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie sos borówkowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb