poniedziałek, 10 lipca 2017
Kluski na parze z borówkami ( jagodami )
Pyszne, delikatne rozpływające się w ustach kluski z aromatycznymi leśnymi borówkami. Idealne i na ciepło i na zimno.
Składniki:
2 czubate szklanki mąki 450
2 żółtka
20 g drożdży
2 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru
1 szkl. mleka
Nadzienie:
500 ml borówek czernic ( jagody)
cukier do smaku
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże. Dodajemy żółtka oraz masło. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ( wystarczy minuta) i dzielimy na mniejsze części.
Z każdej formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środek dajemy borówki z cukrem i dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy zgrabną kulkę.
Tak przygotowane kluski odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy przez 5-7 minut.
Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie sos borówkowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb