mix zdjęć

sobota, 22 lipca 2017

Andrut z masą z galaretki z czekoladowym akcentem



Pyszny andrut przełożony masą zrobioną z galaretki. Żeby było bardziej kolorowo jeden z wafli posmarowany jest kremem czekoladowym. Niby nic niezwykłego, ale za to jaki efekt.


Składniki:

250 g masła lub margaryny
200 ml śmietany 36%
1/2 szkl. cukru
1 galaretka - smak wedle upodobań
2-3 łyżki kremu czekoladowego
opakowanie okrągłych wafli

Wykonanie:

Do garnka ze śmietanką wrzucamy pokrojone masło lub margarynę. Na wolnym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodajemy cukier. Mieszamy, aż się rozpuści, a zawartość garnka się zagotuje.





Gdy to nastąpi wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.



Przestudzoną masą smarujemy wafle. Jeden z nich smarujemy kremem czekoladowym.




Przełożone wafle owijamy w folię, wstawiamy do lodówki i obciążamy z góry, żeby całość dobrze się połączyła, a wafle nie powyginały na wszystkie możliwe strony.


Dobrze schłodzony kroimy na dowolne kawałki.



2 komentarze:

  1. uwielbiam domowe wafle. Takich jeszcze nie jadłam, więc będę musiała skorzystać z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Domowe wafle znikają błyskawicznie :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb