Pyszny andrut przełożony masą zrobioną z galaretki. Żeby było bardziej kolorowo jeden z wafli posmarowany jest kremem czekoladowym. Niby nic niezwykłego, ale za to jaki efekt.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
200 ml śmietany 36%
1/2 szkl. cukru
1 galaretka - smak wedle upodobań
2-3 łyżki kremu czekoladowego
opakowanie okrągłych wafli
Wykonanie:
Do garnka ze śmietanką wrzucamy pokrojone masło lub margarynę. Na wolnym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodajemy cukier. Mieszamy, aż się rozpuści, a zawartość garnka się zagotuje.
Gdy to nastąpi wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Przestudzoną masą smarujemy wafle. Jeden z nich smarujemy kremem czekoladowym.
Przełożone wafle owijamy w folię, wstawiamy do lodówki i obciążamy z góry, żeby całość dobrze się połączyła, a wafle nie powyginały na wszystkie możliwe strony.
Dobrze schłodzony kroimy na dowolne kawałki.
uwielbiam domowe wafle. Takich jeszcze nie jadłam, więc będę musiała skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecam :) Domowe wafle znikają błyskawicznie :)
Usuń