Pyszne delikatne i bardzo aromatyczne lody morelowe z dodatkiem białej czekolady. Doskonałe na małe co nieco w upalne letnie dni.
Składniki:
450 g moreli
280 g mleka skondensowanego słodzonego
125 ml mleka 2%
2 garści kropelek z białej czekolady lub drobno pokrojonej białej czekolady
rożki waflowe
Wykonanie:
Dojrzałe morele dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Następnie owoce kroimy w niewielką kostkę wkładamy np. do woreczka równomiernie rozkładamy i wstawiamy do zamrażarki do całkowitego zamarznięcia.
Zamrożone owoce przekładamy do wysokiego naczynia ( najlepszy będzie blender kielichowy, którego ja niestety jeszcze nie mam). Dodajemy kropelki czekoladowe lub białą czekoladę i wlewamy mleko. Całość miksujemy.
Następnie masę wkładamy na około godzinę do zamrażarki, żeby się ścięła ( jeśli używamy blender kielichowy dodanie zwykłego mleka nie będzie konieczne, bo ona jest mocniejszy od zwykłego blendera i poradzi sobie z morelami i mlekiem skondensowanym). Przez tą godzinę lody mieszamy 2-3 razy żeby rozbić kryształki.
Gotowe lody nakładamy np. do rożków i od razu podajemy.
Ale muszą być dobre!
OdpowiedzUsuńO tak :) Zniknęły w oka mgnieniu :)
OdpowiedzUsuń