mix zdjęć

niedziela, 23 lipca 2017

Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami



Pyszne, bardzo puszyste ciasto biszkoptowe z aromatycznymi sezonowymi malinami, bitą śmietaną oraz galaretką. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

Biszkopt kakaowy:

6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przełożenia:

500 ml śmietany 36 %
500 g malin
1 galaretka malinowa

Dekoracja:

500 ml śmietany 30%
400 g malin

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i studzimy. Maliny przebieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.




Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie łączymy.



Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych proponuję dodać %.



Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 3/4 śmietany przekładamy na biszkopt i dokładnie ją rozsmarowujemy. Układamy maliny i zalewamy je zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki.





Odłożoną śmietanę przekładamy na zastygniętą galaretkę i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.



Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy je ubitą na sztywno śmietaną. Z pozostałej robimy dekorację. Na środku układamy maliny. Schładzamy około godziny, a najlepiej przez całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb