niedziela, 23 lipca 2017
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Pyszne, bardzo puszyste ciasto biszkoptowe z aromatycznymi sezonowymi malinami, bitą śmietaną oraz galaretką. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
500 ml śmietany 36 %
500 g malin
1 galaretka malinowa
Dekoracja:
500 ml śmietany 30%
400 g malin
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i studzimy. Maliny przebieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.
Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie łączymy.
Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych proponuję dodać %.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 3/4 śmietany przekładamy na biszkopt i dokładnie ją rozsmarowujemy. Układamy maliny i zalewamy je zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Odłożoną śmietanę przekładamy na zastygniętą galaretkę i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy je ubitą na sztywno śmietaną. Z pozostałej robimy dekorację. Na środku układamy maliny. Schładzamy około godziny, a najlepiej przez całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb