sobota, 29 lipca 2017
Szyszki z pszenicy
Pyszne, szybkie w przygotowaniu szyszki z pszenicy. Idealne na małe co nieco. Znikają jeszcze gorące. Nawet wizja poparzonego języka nie jest w stanie odstraszyć od wyjadania masy z garnka. W końcu język przestanie boleć, a masa znika szybko.
Składniki:
170 g masła lub margaryny
450 g krówek lub irysów
150 g - 200 g pszenicy w miodzie
1 czubata łyżka mleka w proszku
Wykonanie:
Masło lub margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu. W między czasie z krówek zdejmujemy papierki, a pszenicę przesypujemy do miski.
Gdy masło lub margaryna staną się płynne dodajemy do niego krówki oraz mleko w proszku. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła, a cukierki rozpuściły.
Do jednolitej masy wsypujemy pszenicę - ilość zależy od upodobań i tego czy lubimy bardziej suche czy też takie na których jest więcej masy z krówek.
Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy szyszki lub tak jak ja niewielkie kuleczki.
Masa szybko zastyga więc nim skończymy robić kulka z całej zawartości garnka te pierwsze już można zajadać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb