mix zdjęć

sobota, 29 lipca 2017

Kolorowe szaszłyki



Pyszne aromatyczne szaszłyki. Co prawda u nas pogoda nie dopisuje, ale na szczęście patelnia grillowa zdała egzamin. Szaszłyki znikają szybciej niż się je grilluje.


Składniki:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 średniej wielkości papryka czerwona
10 plasterków boczku
1 mała cukinia
16 małych pomidorków
Przyprawy do zamarynowania kurczaka u mnie papryka słodka, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz kolorowy, bazylia i oregano

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do miski przyprawiamy i odstawiamy na przynajmniej godzinę, by mięso się zamarynowało.



Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w 4-5 mm plasterki. Dokładnie umytą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy ją w średniej wielkości kawałki. Boczek kroimy na plasterki. Pomidorki myjemy i osuszamy.


Na patyczki do szaszłyków nadziewamy w dowolnej kolejności przygotowane składniki. U mnie robiła to najstarsza córka więc każdy szaszłyk wygląda inaczej.


Tak przygotowane szaszłyki układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej niewielką ilością oleju i grillujemy 10-15 minut co jakiś czas odwracając.
Czas grillowania zależy od wielkości kawałków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb