mix zdjęć

sobota, 22 lipca 2017

Ciasto czekoladowe z truskawkami



W planach było inne ciasto. Przez niedopatrzenie wyszło nam zupełnie co innego jednak równie pysznego jak oryginał. Pyszne ciasto czekoladowe z truskawkami i masą do karpatki, a do tego truskawki polane galaretką. Doskonały dodatek do kawy i herbaty.


Składniki:

Ciasto:

340 g mąki pszennej typ 405
250 g masła lub margaryny
120 g cukru pudru
6 jaj
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 400 g truskawek

Krem:

1-2 opakowania kremu do karpatki

Dodatkowo:

300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami. Dodajemy po jednym żółtku, wodę oraz partiami przesiane sypkie składniki.





Do powstałego ciasta dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( moja miała średnicę 28 cm), a na wierzchu układamy umyte, osuszone i pozbawiona szypułek truskawki.



Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 st. Upieczone dokładnie studzimy.


Galaretkę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, tylko dajemy mniej wody. Krem przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Miał być domowej roboty, ale budyń się nie spisał i trzeba było coś na szybko wykombinować.


Powstały krem wykładamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki.


W tym czasie truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane układamy na kremie. Na wierzch wylewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.




Można podawać.


10 komentarzy:

  1. A czy można zamiast truskawek dac jagody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam tego ciasta robić z jagodami, ale możesz spróbować. Ja jak kupię jagody to przetestuję i dam znać co z tego połączenia wyszło i jak wygląda ciasto z takimi owocami.

      Usuń
  2. Super wygląda na pewno spróbuje ale może z innymi owocami,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć różnych owoców. To ciasto świetne będzie też z czereśniami, wiśniami, brzoskwiniami, morelami. Teraz w okresie letnim mamy dostęp do wielu pysznych owoców :)

      Usuń
  3. Wygląda i na pewno smakuje fantastycznie zapisuję muszę upiec koniecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Polecam, bo ciasto jest fantastyczne :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb