Wyszperane z zapisków babci. Przepisane lata temu jak zaczęłam mieć bzika na punkcie spisywania tego co cenne z przeszłości. Nadszedł czas, by przepis ujrzał światło dzienne. Przygotowałam pierniczki z myślą o dzieciach, które czekają na ta te wypieki jak mało kto. Efekt przekroczył nasze oczekiwania. Pierniczki smakują jak te, które można kupić w sklepie przy czym wiemy co w nich jest. Pierniczki wyszły pyszne, delikatne i mega aromatyczne. Po trzech dniach leżakowania na talerzu rozpływają się w ustach.
Składniki:
1200 g mąki pszennej
600 g płynnego miodu
300 g cukru pudru
3 przyprawy korzenne do piernika
3 łyżki kakao
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
1 białko
3/4 szkl cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie miód. Dodajemy jajka śmietanę oraz kakao i przyprawy do piernika.
Mieszamy składniki i zarabiamy zwięzłe ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką, a ciasto rozwałkowujemy na grubość od 5-10 mm. Ciasto nie powinno być rozwałkowane cieniej niż 5 mm.
Wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st przez 15 minut nie dłużej bo się zbytnio spieką.
Po upieczeniu będą miękkie po czym stwardnieją. Miękną po około 3 dniach leżenia na talerzu. Zamknięte w szczelnej puszce dotrwają twarde do świąt. Upieczone i ostudzone pierniczki można polukrować.
Lukier:
Białko dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Ilość pudru zależy od wielkości białka. Jeśli lukier będzie za gęsty dolewamy troszkę wody. Jeśli zaś za luźny dodajemy pudru.
W tym roku zrobiłam pierniczki,pierniczki z czekośliwką, pierniczki z czekoladą, piernikowe choinki i z przyjemnością zrobiłabym i te pyszne katarzynki. Miałabym wówczas piękna piernikową kolekcję. Pozdrawiam. Ps przepis zapisałam
OdpowiedzUsuńPiękna kolekcja piernikowych wypieków :) Ciekawa jestem tych pierniczków z czekoladą. Muszą być pyszne jak wszystko co zawiera czekoladę:) Cieszę się, że mój przepis przypadł Ci do gustu :)
UsuńUwielbiam pierniczki,muszę kiedyś spróbować Twojego przepisu bo wyglądają bardzo zachęcająco :}
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że pierniczki Ci się podobają :) Plusem jest to, że robi się je szybko i bardzo szybko stają się mięciutkie :)
UsuńWitam, będę robić te pierniczki dzisiaj i bardzo proszę o szybką odpowiedź, czy do ciasta nie dodaje się żadnego tłuszczu? Sprawdzałam w moich przepisach i wszędzie mam masło
OdpowiedzUsuńWitaj :) Do ciasta nie dodaje się tłuszczu :)
UsuńDzięki zaraz się za nie zabieram, pozdrawiam
UsuńBardzo mi miło :) Udanego pieczenia życzę :)
UsuńCiastka upieczone. Piekłam z 1/2 porcji tak na próbę, musiałam je piec krócej, bo po 15 min. wydaje mi się że są za twarde. Następne piekłam jakieś 12-13 min. Dałam je do metalowej puszki i mam nadzieję że do świąt wytrzymią. W smaku dobre, ale zobaczę przed świętami jak je wyjmę z pudełka i jak zmiękną. Mam nadzieję że zmiękną.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że jesteś zadowolona z wypieku :) Piękne Ci wyszły :) Możesz dodać do puszki pół świeżego jabłka. Tylko musisz na nie zerkać, żeby się nie zepsuło :) Pierniczki wchłoną wilgoć z jabłka i zmiękną :)
UsuńMoje pierniczki rano polukrowane już zmiękły i są pyszne.
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo się cieszę, że pierniczki Ci smakują :)
Usuń