mix zdjęć

czwartek, 8 grudnia 2016

Sernik na kruchym cieście



Pyszne kruche ciasto, bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach masa serowa, a do tego puszysta i lekka pianka. Takie ciasto to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Doskonały pomysł nie tylko na świąteczny wypiek.


Składniki:
Ciasto:
280 g mąki pszennej
85 g masła lub margaryny
75 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg białego sera ( mielonego)
500 ml mleka 2%
125 ml oleju
100 g cukru
4 żółtka
1 jajko
2 budynie waniliowe ( może być śmietankowy)

Piana:
6 białek
100 g cukru
2 łyżki proszku budyniowego

Do posypania:
cukier puder

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, w które dajemy jajko i żółtka. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę masło lub margarynę i zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki.



Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnik nagrzanego do 200 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową.


Żółtka oraz jajko ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce sera na przemian z mlekiem, pod koniec dodać proszek budyniowy ( odkładamy 2 łyżki do piany).






Na końcu dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wlewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto pieczemy godzinę w 200 st. Nie otwieramy gwałtownie piekarnika.



Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i dokładnie ubijamy. Gotową pianę wykładamy na gorący sernik i dokładnie rozprowadzamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, do zrumienienia piany. Lepiej nie robić wzroków bo się mogą przypiec ( sprawdziłam).



Upieczony sernik posypujemy cukrem pudrem studzimy i kroimy dopiero jak dobrze ostygnie.



6 komentarzy:

  1. Wyglada rewelacyjnie. Na pewno sprobuje wykonac. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mogę wiedzieć na jak dużą blachę jest ten przepis bo świetnie wygląda chciałabym upiec go na święta :) grazia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa kwadratowa tortownica. Cieszę się, że sernik Ci się spodobał :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb