mix zdjęć

wtorek, 20 grudnia 2016

Ryba po grecku



Delikatna, soczysta ryba i pyszny aromatyczny warzywny sos to nic innego jak ryba po grecku. Nasze obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Pojawia się co roku i ciężko się bez niej obejść.


Składniki:

6-7 filetów miruny ( może być inna ryba )
jajko i bułka tarta do panierowania ryby
750 g marchewki
500 g selera
370 g pietruszki
250 ml ketchupu
300 g przecieru pomidorowego
sól morska, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku topimy masło. Wrzucamy na nie starte wcześniej warzyw, mieszamy wlewamy szklankę wody i dusimy, aż zmienią kolor i zmniejszą objętość.




Gdy to nastąpi dodajemy przecier pomidorowy, ketchup oraz przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw ( mają one zmięknąć ale nie rozpaść się).


W międzyczasie rozmrożone filety kroimy na mniejsze porcje, panierujemy i smażymy na złoty kolor z każdej strony.




Na dno naczynia dajemy porcję warzyw. Na nie układamy usmażony ryby, a te przykrywamy warzywami. Tak postępujemy do wykorzystania usmażonej ryby i warzyw. Na górze ma być warstwa warzyw.



Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i wkładamy do lodówki. Najlepsze są następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb