wtorek, 23 maja 2017
Andrut z masą mleczno kakaową
Pyszny, szybki w przygotowaniu andrut z mega mleczną i kakaową masą. Doskonały na małe co nieco oraz jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
1 szkl. cukru trzcinowego
3-4 łyżki gorzkiego kakao
125 ml mleka 3,2%
1,5 szkl. mleka w proszku
Dodatkowo:
około 10 wafli
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, cukier oraz kakao.
Całość stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Powstałą masę odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i całość miksujemy do połączenia się składników.
Gotową masą smarujemy wafle. Przełożone masą wafle owijamy w folię, wkładamy do lodówki i obciążamy z góry, żeby andruty docisnąć do siebie.
Dobrze schłodzonego andruta kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepis super, masa pyszna ale mam ostatnio problem z waflami. Gdzie bym nie kupiła to są kioeskiej jakości, cienkie i po posmarowaniu robią się gumowate
OdpowiedzUsuńTeż zauważyłam, że upolowanie grubszych andrutów graniczy ostatnio z cudem. Znalazłam jeden osiedlowy sklep, w którym można kupić właśnie takie grubsze, które po posmarowaniu masą nie miękną i nie stają się gumowe.
OdpowiedzUsuń