mix zdjęć

poniedziałek, 22 maja 2017

Bigos z dodatkiem młodej kapusty



Bigos to jedno z takich dań, które nigdy się nie nudzi. Z każdym dniem jest lepszy i trudno się od niego oderwać. Połączenie dwóch rodzajów kapusty oraz rozpływające się w ustach żeberka do tego świeże pieczywo - czego chcieć więcej.


Składniki:

1,2 kg kiszonej kapusty
1,4 kg żeberek wieprzowych
1 średnia główka kapusty
350-400 g cienkiej kiełbasy ( u mnie miks różnych rodzajów)
120 ml ketchupu
4-5 łyżek przecieru pomidorowego
1 kość wędzona
Do smaku:
kminek
papryka ostra i słodka
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska

Wykonanie:

Świeżą kapustę kroimy na ćwiartki, a te na paski o szerokości około 1 cm. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Cienką kiełbasę kroimy na plasterki, a te na połówki.



W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy żeberka. Zarumienione z każdej strony mięso przekładamy np. na talerz.



W garnku, w którym smażyło się mięso przesmażamy pokrojoną kiełbasę. Przesmażamy aż zacznie się rumienić.


Do takiej kiełbasy dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość przez chwilę przesmażamy i wrzucamy świeżą kapustę - dokładnie mieszamy.



Dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i wlewamy wodę. Dokładamy przesmażone żeberka i wciskamy je w kapustę. Do garnka dodajemy wędzoną kość.




Całość doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do miękkości mięsa.


Wyjmujemy kości i podajemy np. z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb