poniedziałek, 22 maja 2017
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Bigos to jedno z takich dań, które nigdy się nie nudzi. Z każdym dniem jest lepszy i trudno się od niego oderwać. Połączenie dwóch rodzajów kapusty oraz rozpływające się w ustach żeberka do tego świeże pieczywo - czego chcieć więcej.
Składniki:
1,2 kg kiszonej kapusty
1,4 kg żeberek wieprzowych
1 średnia główka kapusty
350-400 g cienkiej kiełbasy ( u mnie miks różnych rodzajów)
120 ml ketchupu
4-5 łyżek przecieru pomidorowego
1 kość wędzona
Do smaku:
kminek
papryka ostra i słodka
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Świeżą kapustę kroimy na ćwiartki, a te na paski o szerokości około 1 cm. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Cienką kiełbasę kroimy na plasterki, a te na połówki.
W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy żeberka. Zarumienione z każdej strony mięso przekładamy np. na talerz.
W garnku, w którym smażyło się mięso przesmażamy pokrojoną kiełbasę. Przesmażamy aż zacznie się rumienić.
Do takiej kiełbasy dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość przez chwilę przesmażamy i wrzucamy świeżą kapustę - dokładnie mieszamy.
Dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i wlewamy wodę. Dokładamy przesmażone żeberka i wciskamy je w kapustę. Do garnka dodajemy wędzoną kość.
Całość doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do miękkości mięsa.
Wyjmujemy kości i podajemy np. z pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb