wtorek, 25 kwietnia 2017
Schab morelami nadziany
Dla odmiany zamiast śliwek schab nadziałam morelami. Wyszedł pyszny i bardzo soczysty. Dodatkowy aromat zyskał dzięki kilku ząbkom czosnku. Tak przygotowany będzie idealny na obiad lub jako dodatek na pieczywo.
Składniki:
1,5 kg schabu
200 g suszonych moreli
7-8 ząbków czosnku
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
słodka papryka
kilka plasterków masła
Wykonanie:
Dokładnie umyty schab, osuszamy. Następnie mięso kładziemy na folii aluminiowej i przyprawiamy z każdej strony solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia w schabie za pomocą ostrego noża robimy nacięcie, w które ciskamy suszone morele.
Tak nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze schabu układamy kawałki masła. Do rękawa wkładamy kilka ząbków czosnku - jego ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut. Upieczony schab odstawiamy na kilka minut.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb