mix zdjęć

wtorek, 25 kwietnia 2017

Schab morelami nadziany



Dla odmiany zamiast śliwek schab nadziałam morelami. Wyszedł pyszny i bardzo soczysty. Dodatkowy aromat zyskał dzięki kilku ząbkom czosnku. Tak przygotowany będzie idealny na obiad lub jako dodatek na pieczywo.


Składniki:

1,5 kg schabu
200 g suszonych moreli
7-8 ząbków czosnku
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
słodka papryka
kilka plasterków masła

Wykonanie:

Dokładnie umyty schab, osuszamy. Następnie mięso kładziemy na folii aluminiowej i przyprawiamy z każdej strony solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.




Następnego dnia w schabie za pomocą ostrego noża robimy nacięcie, w które ciskamy suszone morele.



Tak nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze schabu układamy kawałki masła. Do rękawa wkładamy kilka ząbków czosnku - jego ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.



Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut. Upieczony schab odstawiamy na kilka minut.


Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb