mix zdjęć

środa, 12 kwietnia 2017

Schab pieczony



Pyszny, delikatny, aromatyczny i bardzo soczysty nadziewany śliwkami schab pieczony. Idealny na obiad oraz na kanapki. Niewielki nakład pracy, a efekt końcowy murowany.


Składniki:

1,5 kg schabu
200 g śliwek suszonych
2-3 gałązki rozmarynu
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
kilka plasterków masła

Wykonanie:

Schab dokładnie myjemy, osuszamy. Tak przygotowane mięso przyprawiamy z każdej strony solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i układamy na folii aluminiowej. Na górę układamy gałązki rozmarynu. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.





Następnego dnia schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otworów ciskamy suszone śliwki. Nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła, posypujemy listkami rozmarynu. Można dodać kilka śliwek. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.




Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb