mix zdjęć

niedziela, 9 kwietnia 2017

Schab pieczony z czosnkową nutą



Pyszny, soczysty i bardzo aromatyczny schab faszerowany śliwkami i obłożony plasterkami czosnku. Doskonały na obiad i kanapki. Idealny na świąteczny, ale i codzienny stół.


Składniki:

1,5 kg schabu
200 g śliwek suszonych
8-9 ząbków czosnku
sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
słodka papryka
kilka plasterków masła

Wykonanie:

Dokładnie umyty schab, osuszamy. Mięso przyprawiamy z każdej strony słodką papryką, solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Tak przygotowane układamy na folii aluminiowej. Na górze i po bokach schabu układamy pokrojony na plasterki czosnek. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. 





Na drugi dzień schab nacinamy ostrym nożem, a w powstały otwór wciskamy suszone śliwki. Nadziane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze układamy kawałki masła. Można dodać kilka śliwek. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki. 




Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb