mix zdjęć

wtorek, 28 marca 2017

Ciasteczka z czekoladą i orzechami



Pyszne, mega kruche, delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco do szkoły i do pracy. Niewiele pracy, a efekt murowany.


Składniki:

340 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła lub margaryny
180 g czekoladowych kropelek
100 g pokrojonych orzechów włoskich
95 g drobnego jasnego cukru demerara
85 g cukru białego
2 jajka
2 g sody oczyszczonej
1 g soli

Wykonanie:

Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysto z cukrem trzcinowym i białym. Gdy masa będzie kremowa cały czas ubijając dodajemy po jednym jajku.




Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Miksujemy do połączenie składników.


Na koniec dodajemy pokrojone orzechy i czekoladowe kropelki. U mnie w równych ilościach białe, mleczne i deserowe. Całość ostrożnie ale dokładnie mieszamy łyżką.



Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje ciasta. Lekko je spłaszczamy.



Pieczemy w temp. 190 st przez około 12-15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb