wtorek, 28 marca 2017
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
Pyszne, mega kruche, delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco do szkoły i do pracy. Niewiele pracy, a efekt murowany.
Składniki:
340 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła lub margaryny
180 g czekoladowych kropelek
100 g pokrojonych orzechów włoskich
95 g drobnego jasnego cukru demerara
85 g cukru białego
2 jajka
2 g sody oczyszczonej
1 g soli
Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszysto z cukrem trzcinowym i białym. Gdy masa będzie kremowa cały czas ubijając dodajemy po jednym jajku.
Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Miksujemy do połączenie składników.
Na koniec dodajemy pokrojone orzechy i czekoladowe kropelki. U mnie w równych ilościach białe, mleczne i deserowe. Całość ostrożnie ale dokładnie mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje ciasta. Lekko je spłaszczamy.
Pieczemy w temp. 190 st przez około 12-15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb