mix zdjęć

środa, 30 sierpnia 2017

Karkówka z pieczarkami i warzywami



Pyszna, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu karkówka z dodatkiem warzyw i pieczarek. Idealna na obiad dla całej rodziny.


Składniki:

600 g karkówki
400 g pieczarek
2  duże marchewki
1 średniej wielkości cukinia
1 łyżka mąki pszennej
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia i zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska

Wykonanie:

Dokładnie umyte i osuszone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umyte i osuszone pieczarki kroimy na mniejsze części.



Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem przesmażamy karkówkę. Obsmażone mięso przekładamy np. do miski. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy marchew. Zdejmujemy ją gdy zmieni kolor i lekko się przyrumieni. Na patelnię jeśli to konieczne dodajemy niewielką ilość oleju i przesmażamy pieczarki.




Do przesmażonych dodajemy odłożone i przesmażone wcześniej mięso oraz marchew. Oprószamy mąką, dokładnie mieszamy i chwilę przesmażamy.



Następnie wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ( bez soli) doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa.


Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy umytą i pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Doprawiamy solą. Podajemy.


Jeśli ktoś nie lubi cukinii "chrupiącej" proponuję pogotować chwilę dłużej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb