środa, 30 sierpnia 2017
Pizza z boczkiem i warzywami
Pyszna, aromatyczna pizza. Doskonała na imprezę oraz obiad lub kolację. Uwielbiają ją i dzieci i dorośli. Można dowolnie zmieniać dodatki. Nasze pociechy mogą same dodawać to co lubią. Taki obiad zje nawet największy niejadek.
Zaczyn:
125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
pół łyżeczki cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 00
2 łyżki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczki soli
Dodatki:
kilka plasterków boczku wędzonego
klika plasterków szynki
2/3 małej cukinii
1/4 czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy
4-5 pieczarek
ser mozzarella
plasterki żółtego sera
sos pomidorowy
Wykonanie:
Ciasto na pizzę przygotowujemy wg tego przepisu http://kuchennepoczynaniamoniki.blogspot.com/2016/09/mini-pizza-pena-smaku-i-koloru.html
Gdy wyrasta przygotowujemy dodatki. Umyte i osuszone pieczarki oraz cukinię kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Plasterki sera zwijamy w ruloniki i ostrym nożem kroimy na plasterki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem. Układamy dodatki.
Na wierzchu dajemy mozzarelle lekko ją wcześniej rozrywając oraz ruloniki z żółtego sera.
Pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.
Podajemy od razu po upieczeniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb