mix zdjęć

środa, 30 sierpnia 2017

Pizza z boczkiem i warzywami



Pyszna, aromatyczna pizza. Doskonała na imprezę oraz obiad lub kolację. Uwielbiają ją i dzieci i dorośli. Można dowolnie zmieniać dodatki. Nasze pociechy mogą same dodawać to co lubią. Taki obiad zje nawet największy niejadek.


Zaczyn:

125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
pół łyżeczki cukru

Ciasto:

300 g mąki pszennej typ 00
2 łyżki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczki soli

Dodatki:

kilka plasterków boczku wędzonego
klika plasterków szynki
2/3 małej cukinii
1/4 czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy
4-5 pieczarek
ser mozzarella
plasterki żółtego sera
sos pomidorowy

Wykonanie:

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg tego przepisu http://kuchennepoczynaniamoniki.blogspot.com/2016/09/mini-pizza-pena-smaku-i-koloru.html



Gdy wyrasta przygotowujemy dodatki. Umyte i osuszone pieczarki oraz cukinię kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Plasterki sera zwijamy w ruloniki i ostrym nożem kroimy na plasterki.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem. Układamy dodatki.




Na wierzchu dajemy mozzarelle lekko ją wcześniej rozrywając oraz ruloniki z żółtego sera.



Pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.


Podajemy od razu po upieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb