środa, 11 stycznia 2017
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
Pyszne, mega kokosowe kruche ciasteczka, oblane mleczną czekoladą i posypane kokosem. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki kokosowej
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Do dekoracji:
130 g czekolady mlecznej bezglutenowej
6-7 łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie:
Mąkę kokosową przesiewamy na stolnicę. To co zostało na sitku dodajemy do przesianej mąki. Na środek przesiewamy cukier puder. Dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz pokrojone w niewielką kostkę masło lub margarynę.
Zarabiamy jednolite ciasto. Z racji tego, że mąka kokosowa nie ma glutenu nie będzie to takie proste, ale jest do wykonania. Zarobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze porcje.
Z każdej porcji formujemy wałeczek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Upieczone ciasteczka studzimy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Gdy czekolada stanie się płynna zanurzamy w niej ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia. Od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do zastygnięcia.
Podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń