mix zdjęć

środa, 11 stycznia 2017

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe



Pyszne, mega kokosowe kruche ciasteczka, oblane mleczną czekoladą i posypane kokosem. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

300 g mąki kokosowej
200 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Do dekoracji:

130 g czekolady mlecznej bezglutenowej
6-7 łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:

Mąkę kokosową przesiewamy na stolnicę. To co zostało na sitku dodajemy do przesianej mąki. Na środek przesiewamy cukier puder. Dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz pokrojone w niewielką kostkę masło lub margarynę.



Zarabiamy jednolite ciasto. Z racji tego, że mąka kokosowa nie ma glutenu nie będzie to takie proste, ale jest do wykonania. Zarobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.


Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze porcje.


Z każdej porcji formujemy wałeczek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w 180 st około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.


Upieczone ciasteczka studzimy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.


Gdy czekolada stanie się płynna zanurzamy w niej ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia. Od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do zastygnięcia.


Podajemy.


2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb