mix zdjęć

piątek, 27 stycznia 2017

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą i rodzynkami



Pyszne, delikatne i mega aromatyczne za sprawą mąki kokosowej ciasteczka. Dodatek czekolady i rodzynek sprawi, że nikt się im nie oprze. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na małe co nieco.


Składniki:

275 g mąki kokosowej
225 g masła lub margaryny
125 g cukru trzcinowego
100 g mlecznej czekolady bez glutenu
90 g rodzynek
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej

Wykonanie:

Czekoladę kroimy na niewielką kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy do niej przebrane rodzynki.


Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier trzcinowy. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.



Partiami dodajemy przesianą mąkę kokosową. Miksujemy do połączenia składników nie dłużej.



Do powstałej masy dodajemy rodzynki i pokrojoną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.



Odrywamy porcje ciasta i formujemy zgrabne kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w temp. 190 st około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.


Ostudzone podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb