Pyszna mega aromatyczna i soczysta kaczka z idealnie chrupiącą skórką, dla której moja rodzinka jest w stanie zrobić wszystko ( łącznie z myciem garów ).
Składniki:
1 kaczka
1 duża pomarańcza
1 spora garść suszonej żurawiny
gałązka rozmarynu
świeżo mielony pieprz
sól morka
1 szklanka wody
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie myjemy, pozbawiamy piórek, które na niej zostały i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso przyprawiamy z każdej strony świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Przyprawione mięso dajemy do wysokiej blachy piersiami do spodu. Pomarańczę dokładnie parzymy i szorujemy, następnie osuszamy i kroimy na osiem cząstek ( razem ze skórą).
Pokrojony owoc wkładamy do wnętrza kaczki na przemian z żurawiną. Dodajemy gałązkę rozmarynu ( jeśli jest mała to dwie).
Na blachę wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st z termoobiegiem i pieczemy około dwie godziny. Po godzinie pieczenia odwracamy kaczkę piersiami do góry i pieczemy na złoto, co jakiś czas polewając mięso sosem z pieczenia.
Upieczoną kaczkę podajemy z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb