mix zdjęć

środa, 15 lutego 2017

Muffinki czekoladowe z pomarańczową nutą



Pyszne, delikatnie,  bardzo aromatyczne muffinki czekoladowe z nutką pomarańczy. Idealne do kawy. Doskonałe na małe co nieco i idealne na imprezę. Lubię je i dzieci i dorośli. Znikają w oka mgnieniu.

Składniki:

Ciasto:

250 g masła lub margaryny
200 g mlecznej czekolady
200 g mąki pszennej typ 405
200 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
4-5 łyżek mleka skondensowanego
4 jajka
skórka starta z dwóch dużych sparzonych i wyszorowanych pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do dekoracji:

500 ml śmietany 30%

Wykonanie:

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.



Dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy skórkę z dwóch pomarańczy. Następnie partiami dodajemy mleko skondensowane oraz przesiane sypkie składniki.




Miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy pokrojoną czekoladę i dobrze mieszamy.




Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i dokładnie ale ostrożnie mieszamy.



Gotowym ciastem napełniamy papilotki.


Muffinki pieczemy w 170 st przez około 20 minut. Upieczone studzimy i dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną 30%.



Z porcji wychodzi 30 muffinek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb