Pyszne, delikatnie, bardzo aromatyczne muffinki czekoladowe z nutką pomarańczy. Idealne do kawy. Doskonałe na małe co nieco i idealne na imprezę. Lubię je i dzieci i dorośli. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła lub margaryny
200 g mlecznej czekolady
200 g mąki pszennej typ 405
200 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
4-5 łyżek mleka skondensowanego
4 jajka
skórka starta z dwóch dużych sparzonych i wyszorowanych pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji:
500 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy skórkę z dwóch pomarańczy. Następnie partiami dodajemy mleko skondensowane oraz przesiane sypkie składniki.
Miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy pokrojoną czekoladę i dobrze mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i dokładnie ale ostrożnie mieszamy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki.
Muffinki pieczemy w 170 st przez około 20 minut. Upieczone studzimy i dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną 30%.
Z porcji wychodzi 30 muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb