mix zdjęć

czwartek, 20 października 2016

Ciasteczka kakaowe z czekoladą i orzechami



Pyszne bardzo szybkie i aromatyczne kruche ciasteczka z orzechami ziemnymi i czekoladą. Doskonałe do kawy i herbaty. Idealna przekąska w szkole i w pracy.


Składniki:

340 g mąki pszennej
300 g cukru trzcinowego
300 g orzechów ziemnych
200 g miękkiego masła lub margaryny
100 g białej czekolady
100 g karmelowej czekolady
4 łyżki kakao
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Czekolady oraz orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do jednej miski przesiewamy sypkie składniki. Do drugiej dajemy miękkie masło lub margarynę i dodajemy cukier trzcinowy




Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masą. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.





Na koniec dodajemy pokrojone czekolady i orzechy. Całość dokładnie mieszamy.



Z powstałej masy odrywamy porcje ciasta i formujemy zgrabne kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb