czwartek, 20 października 2016
Ciasteczka kakaowe z czekoladą i orzechami
Pyszne bardzo szybkie i aromatyczne kruche ciasteczka z orzechami ziemnymi i czekoladą. Doskonałe do kawy i herbaty. Idealna przekąska w szkole i w pracy.
Składniki:
340 g mąki pszennej
300 g cukru trzcinowego
300 g orzechów ziemnych
200 g miękkiego masła lub margaryny
100 g białej czekolady
100 g karmelowej czekolady
4 łyżki kakao
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Czekolady oraz orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do jednej miski przesiewamy sypkie składniki. Do drugiej dajemy miękkie masło lub margarynę i dodajemy cukier trzcinowy
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masą. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy pokrojone czekolady i orzechy. Całość dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy odrywamy porcje ciasta i formujemy zgrabne kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb