mix zdjęć

wtorek, 4 października 2016

Roladki z karkówki



Pyszne soczyste pełne pysznego nadzienia ( marchew, ogórek kiszony oraz cienka kiełbasa) roladki z karkówki. Idealne na obiad dla całej rodziny. Niewiele pracy, a pyszny efekt końcowy murowany.


Składniki:

karkówka w plastrach - ilość zależy od zapotrzebowania u mnie 3 plastry
marchew
ogórek kiszony
kawałek cienkiej kiełbasy
natka pietruszki
słodka papryka
sól morska
świeżo mielony pieprz
dodatkowo przyprawy do duszenia mięsa:
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
papryka ostra i słodka

ilość marchewki, ogórków i kiełbasy należy dostosować do ilości mięsa

Wykonanie:

Obraną i dokładnie umytą marchew kroimy w słupki. W takie same słupki kroimy cienką kiełbasę oraz kiszonego ogórka. Natkę pietruszki dokładnie opłukujemy i osuszamy.
Plastry karkówki cienko rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.



Na przyprawionym mięsie układamy przygotowane wcześniej dodatki. Posypujemy karkówkę słodką papryką po czym zwijamy zgrabne roladki. Każdą roladkę obwiązujemy nitką.





Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki przekładamy na talerz.



Pozostała marchewkę, która została nam z przygotowywaniu nadzienia do roladek bardzo drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Smażymy przez chwilę i dodajemy czosnek. Gdy ten zacznie uwalniać aromat dodajemy odłożone roladki. Posypujmy mąką i przesmażamy, aż ta straci swój surowy smak.



Powoli cały czas mieszając zawartość patelni dolewamy wodę. Dodajemy przyprawy.


Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania sosu.


Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb