sobota, 24 września 2016
Kacze nóżki z wędzonymi śliwkami
Pyszne, bardzo delikatne i aromatyczne kacze nóżki duszone ze śliwkami. Idealne połączenie smaków. Doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Składniki:
4 kacze nóżki
150 g śliwek wędzonych
rozmaryn - u mnie świeży
liść laurowy
angielskie ziele
bazylia oregano zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Kacze nóżki dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na zimnej patelni układamy przygotowane wcześniej mięso i stawiamy na gazie. Obsmażamy z każdej strony na ładny rumiany kolor. Wytopiony tłuszcz zlewamy do pojemniczka.
Na patelnię z obsmażonym mięsem wrzucamy śliwki i chwilę smażymy.
Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawy i rozmaryn.
Dusimy na wolnym ogniu do zredukowania sosu.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb