sobota, 3 września 2016
Sałatka trzy kolory
Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.
Składniki:
2 kg kapusty
700 g czerwonej papryki
600 g patisona
Zalewa:
2 l wody
1 szkl. cukru
125 ml octu 1%
3 łyżki soli
Dodatkowo
liście laurowe
angielskie ziele
po 1 łyżce oleju na słoik
Wykonanie:
Papryki oraz patisona dokładnie myjemy i osuszamy. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i usuwamy błonki. Z patisona jeśli to konieczne wyjmujemy pestki ( ja musiałam) i obieramy ( nie obierałam). Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście.
Paprykę kroimy na cienkie paseczki, patisona na cienkie plasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Warzywa przekładamy do sporej miski, posypujemy solą i odstawiamy na 5 godzin.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Z warzyw odlewamy wytworzony sok. Do słoików wlewamy olej, dajemy liść laurowy i 2-3 angielskie ziela. Wlewamy trochę zalewy i wkładamy dobrze odciśnięte warzywa, które dobrze dociskamy.
Zalewą uzupełniamy słoiki. Pasteryzujemy 15 minut. Następnie odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb