mix zdjęć

wtorek, 6 września 2016

Szaszłykowy zawrót głowy



Pyszne aromatyczne szaszłyki. Znikają szybciej niż się je grilluje. Różne smaki tekstury sprawią, że każdy znajdzie coś dla siebie. Można je robić na tradycyjny grillu jak i na patelni grillowej.


Składniki:

500 g piersi z kurczaka
200 g czerwonej papryki
120 g cukinii
4 plastry ananasa z puszki
1 średnia cebula
Przyprawy do zamarynowania mięsa:
ostra i słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy, sól morska, łyżka oleju

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ją w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na cała noc, ale godzina wystarczy.


Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki jeśli są małe ale długie przecinamy na połówki. Paprykę pozbawiamy nasion i białych błonek po czym kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, które przecinamy w poprzek i dzielimy tak, by były połączone ze sobą po dwie warstwy. Ananasa odstawiamy by ociekł z zalewy, a następnie kroimy go na osiem kawałków każdy plaster.


Na patyczki do szaszłyków nadziewamy przygotowane składniki.


Przygotowane szaszłyki przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością oleju i grillujemy 10-15 minut co jakiś czas odwracając.


Czas grillowania zależy od wielkości kawałków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb