wtorek, 6 września 2016
Sałatka pełna kolorów i aromatów
Na grządkach zaczęły pojawiać się pierwsze ogórki gruntowe. Pierwsze sztuki trafiły właśnie do tej szybkiej i bardzo prostej w przygotowaniu sałatki obiadowej, która jest idealna także do dań z grilla.
Składniki:
1 średnia sałata u mnie karbowana
3 ogórki gruntowe
1 duży żółty pomidor
3 czerwone pomidory
4-5 rzodkiewek
szczypiorek wg uznania
oliwa z oliwek
świeżo zmielony pieprz
sól morska
Wykonanie:
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie opłukujemy ( sałatę i szczypiorek) i myjemy ( rzodkiewki, pomidory i ogórki) po czym osuszamy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki do miski. Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kroimy w średnią kostkę. Pomidory tniemy na mniejsze kawałki, a szczypiorek drobno siekamy.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do miski z sałatą.
Całość ostrożnie mieszamy. Wierzch można udekorować kawałkami pomidorów oraz kwiatami np. bazylii.
Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb