Ogórki w takim wykonaniu to jedne z wielu ulubionych przetworów moich pociech. Jeszcze dobrze nie ostygły po pasteryzacji, a one już pytały czy mogą je zjeść. Pierwsze próbna porcja okazała się sukcesem więc kolejne były tylko kwestią czasu.
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
6 sporych ząbków czosnku
1 łyżka soli
Zalewa:
1 l wody
1/2 szkl cukru
70 ml octu
1 czubata łyżka soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki i dajemy do do miski. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i kroimy w cienkie plasterki, które dodajemy do pokrojonych wcześniej ogórków. Posypujemy solą i ostrożnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
W tym czasie zagotowujemy składniki zalewy i odstawiamy do ostudzenia.
Do słoiczków wlewamy niewielką ilość zalewy. Wkładamy odsączone z soku ogórki z czosnkiem. Całość uzupełniamy zalewą.
Pasteryzujemy 5 minut, następnie odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb