sobota, 3 września 2016
Mini pizza pełna smaku i koloru
Nie ma to jak impreza dla dzieciaków, na której każde może zrobić swoją pizzę marzeń. Do wyboru do koloru. Wystarczyło przygotować dodatki, a dzieciaki zrobiły resztę. Upieczone pizzy znikały w oka mgnieniu.
Składniki:
Zaczyn:
125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
pół łyżeczki cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 00
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli
Dodatki:
70 g sera mozzarella
1/2 czerwonej papryki
1 duży ogórek kiszony
2 pomidory średniej wielkości
3 pieczarki
kilka plasterków baleronu
kawałek cienkiej kiełbasy
kawałek młodej cukinii
żółty ser ilość wg uznania
Sos:
4-5 łyżek przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka bazylii
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Wlewamy go do miski z przesianą mąką i odstawiamy do ruszenia. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy pozostałe składniki ciasta i zarabiamy gładki i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski posmarowanej olejem do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Paprykę kroimy w kostkę. Tak samo kroimy kiszonego ogórka. Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na plasterki, a te na połówki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki. Plastry baleronu rwiemy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy na plastry ( dzieciaki pokroiły ją na jeszcze mniejsze kawałki). Żółty ser ścieramy na tarce.
Do przecieru pomidorowego dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie wszystko mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, tniemy na cztery w miarę równe części i robimy z nich kulki. Każdą kulkę cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem pomidorowym.
Na pizzę układamy dodatki, posypujemy startym serem i pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.
Z racji różnego wieku dzieci dwie pizze były z pieczarkami, a pozostałe bez.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musi być genialna w smaku!
OdpowiedzUsuń