mix zdjęć

sobota, 3 września 2016

Kruche ciasto kokosowe z brzoskwiniami



Pyszne bardzo aromatyczne kruche ciasto kokosowe z doskonałymi słodkimi brzoskwiniami oraz pianką i kruszonką. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

Ciasto

250 g mąki pszennej typ 405
250 g mąki kokosowej
300 g masła lub margaryny
110 g cukru
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
650 g brzoskwiń

Pianka

110 g cukru
6 białek
2 kisiele brzoskwiniowe

Wykonanie:

Brzoskwinie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.



Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszysto. Dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Drugą połowę mąki z proszkiem dajemy na stolnice na którą przekładamy ciasto z miski. Zarabiamy gładkie ciasto.






3/4 ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy. Pozostałe wstawiamy do zamrażarki.


Na ciasto w blasze układamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie.


Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier. Do białek ubitych z cukrem dodajemy kisiel i dokładnie całość mieszamy.





Gotową pianę wykładamy na brzoskwinie i dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Na górę ścieramy na grubych oczkach tarki odłożone do zamrażarki ciasto.




Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Kroimy dopiero jak ciasto całkowicie ostygnie w przeciwnym razie będzie się je źle kroiło i piana będzie wyglądał nieciekawie ( sprawdziłam).


Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i zarobienie z niej ciasta nie należy do najłatwiejszych. Można ją w całości zamienić na mąkę pszenną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb