wtorek, 6 września 2016
Kolorowa sałatka z patisonem i cukinią
Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.
Składniki:
1 kg cukinii - waga po przygotowaniu
500 g patisona - waga po przygotowaniu
500 g czerwonej papryki - waga po przygotowaniu
300 g cebuli - waga po przygotowaniu
2 łyżki soli
Zalewa:
2 l wody
1 szklanka cukru
125 ml octu 10%
3 łyżki soli
Dodatkowo:
olej
angielskie ziele
liście laurowe
Wykonanie:
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy.
Jeśli patison i cukinia mają twardą skórę to obieramy je, jeśli zaś skórka jest młoda i miękka zostawiamy ją. Tak samo robimy z nasionami. Jeśli warzywa są młode zostawiamy wnętrze, a jeśli warzywa mają duże i twarde pestki usuwamy je. Z papryki wyjmujemy gniazda nasienne i wykrawamy białe błonki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy.
Cukinię, patisona oraz cebulę kroimy na cienkie plasterki, a paprykę na cieniutki paseczki. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski. Wierzch posypujemy solą, ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia po czym odstawiamy do ostudzenia.
Z warzywa odlewamy powstały płyn. Do słoików dajemy liść laurowy, angielskie ziele, łyżkę oleju oraz pół szklanki zalewy.
Do słoików nakładamy odciśnięte z soku warzywa i dobrze dociskamy. Słoik uzupełniamy zalewą i zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut. Odstawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb