poniedziałek, 7 maja 2018
Ciasteczka waniliowe z dżemem truskawkowym
Pyszne, idealnie kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka waniliowe z dodatkiem dżemu truskawkowego. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na pogaduchy. Uwielbiają je i dzieci i dorośli.
Składniki:
300 g mąki pszennej
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
dżem truskawkowy
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Do puszystej masy maślanej dodajemy ekstrakt waniliowy i po jednym żółtku.
Następnie partiami wsypujemy przesiane wcześniej obie mąki oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia składników.
Z ciasta odrywamy porcje masy o wadze około 8 g ( można się bawić z wagą, ale jeśli ktoś lubi ciasteczka o różnej wielkości to można to sobie podarować jednak mniejsze ciasteczka się przypieką nim te większe się upieką) i formujemy kuleczki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W każdej kuleczce robimy na środku wgłębienie. Pieczemy w 180 st przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
Dżemem napełniamy wgłębienia w ciasteczkach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie fajne, że musiałem tu zajrzeć :) :) :) Jak z "fabryki" ciastek :) Super :) Składniki mam :) więc tylko trochę czasu :) Dziękuję za fajny i smaczny przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) A ciasteczka faktycznie mają zadatki na fabryczną robotę :) w końcu z wagową precyzją robione :) Pozdrawiam :)
Usuń