mix zdjęć

poniedziałek, 7 maja 2018

Ciasteczka waniliowe z dżemem truskawkowym



Pyszne, idealnie kruche wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka waniliowe z dodatkiem dżemu truskawkowego. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na pogaduchy. Uwielbiają je i dzieci i dorośli.


Składniki:
300 g mąki pszennej
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
dżem truskawkowy

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Do puszystej masy maślanej dodajemy ekstrakt waniliowy i po jednym żółtku.




Następnie partiami wsypujemy przesiane wcześniej obie mąki oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia składników.



Z ciasta odrywamy porcje masy o wadze około 8 g ( można się bawić z wagą, ale jeśli ktoś lubi ciasteczka o różnej wielkości to można to sobie podarować jednak mniejsze ciasteczka się przypieką nim te większe się upieką) i formujemy  kuleczki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



W każdej kuleczce robimy na środku wgłębienie.  Pieczemy w 180 st przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.



Dżemem napełniamy wgłębienia w ciasteczkach.


2 komentarze:

  1. Takie fajne, że musiałem tu zajrzeć :) :) :) Jak z "fabryki" ciastek :) Super :) Składniki mam :) więc tylko trochę czasu :) Dziękuję za fajny i smaczny przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) A ciasteczka faktycznie mają zadatki na fabryczną robotę :) w końcu z wagową precyzją robione :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb