sobota, 5 maja 2018
Ciasteczka kakaowe z mleczno czekoladowym kremem
Pyszne, mega kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka kakaowe z pysznym kremem. Doskonałe na małe co nieco. Idealne do kawy lub herbaty. Robi się je szybko i równie szybko znikają.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
15 g gorzkiego kakao
2 żółtka
szczypta soli
Krem:
170 g kakaowej masy krówkowej
5-6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki miękkiego masła 82%
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
Do puszystej masy dodajemy po jednym żółtku.
Gdy żółtka połączą się masą maślaną dodajemy partiami przesiane sypkie składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Z powstałego ciasta odrywamy porcje o wadze około 8 g ( ja "bawiłam się" z wagą - każda kuleczka ważyła 8 g) i robimy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie na środku każdej kuleczki robimy wgłębienie.
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 180 st przez około 15 minut.
Do masy kakaowej dodajemy masło i miksujemy aż się połączą. Następnie partiami dodajemy mleko w proszku. Jeśli masa będzie zbyt płynna dodajemy jeszcze trochę mleka w proszku. Jeśli zaś zbyt gęsta dodajemy masy kakaowej. Miksujemy do połączenia składników. Gotowym kremem napełniamy ciasteczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super ciasteczka, dziękuję 😁
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proszę bardzo :)
UsuńPiekę ciasteczka w ilościach wręcz hurtowych. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis bo wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. U mnie w domu też hurtowe ilości ciastek znikają :) Ile bym ich nie zrobiła to tyle zniknie. Człowiek nawet nie wie kiedy :)
Usuń