Pyszne, aromatyczne ciasto drożdżowe z leśnymi borówkami w innych rejonach Polski nazywanych jagodami. Doskonałe do kawy lub herbaty choć i na śniadanie i kolację z kubkiem mleka będzie idealne.
Składniki:
Zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
60 ml letniego mleka
Ciasto:
500 g mąki typ 550
120 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
250 ml letniego mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo:
500 g borówek ( jagody)
1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
120 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
200 g mąki
Lukier:
30 ml mleka
cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość
Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i szczyptą soli. Na środku przesianych sypkich składników robimy zagłębienie, w który wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie dodajemy jajko i żółtko ekstrakt waniliowy i małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka.
Zawartość miski delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy resztę letniego mleka.
Do połączonych składników dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie ciasto. Ciasto będzie luźne i takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Borówki myjemy, przebieramy i osuszamy. Dodajemy do nich łyżkę cukru waniliowego i ostrożnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy borówki z cukrem.
Ciasto pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb