mix zdjęć

niedziela, 22 lipca 2018

Muffinki migdałowe z borówkami



Pyszne, aromatyczne, bardzo puszyste i delikatne muffinki migdałowe z leśnymi borówkami. Doskonałe na kawy lub herbaty. Idealne na pikniki i wycieczki.


Składniki:
Ciasto:
375 g masła lub margaryny
200 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
300 g drobnego cukru trzcinowego
370 g borówek leśnych (jagody)
45 g mąki ziemniaczanej
40 g mleka w proszku
8 łyżek słodzonego mleka skondensowanego
7 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dekoracja:
70 g borówek leśnych (jagód)

Wykonanie:

Borówki, opłukujemy, przebieramy i osuszamy.


Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mleko skondensowane.




Gdy składniki się połączą partiami wsypujemy sypkie składniki. Miksujemy tylko od połączenia składników.


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do ciasta dodajemy 1/4 ubitej piany z białek i mieszamy. Następnie wsypujemy borówki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą pianę.




Całość dokładnie ale ostrożnie łączymy (uważamy, żeby borówki nie popękały).


Papilotki napełniamy ciastem. Na górę dajemy po kilka borówek.


Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 st. Upieczone studzimy.



Z tej porcji wyszło mi 36 muffinek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb