środa, 29 sierpnia 2018
Ogórki w zalewie octowej
W tym roku ogórki obrodziły jak nigdy. Było ich tak dużo, że można było przebierać w przepisach na ich przetworzenie. Ten przepis to czysta improwizacja. Zrobione na zamówienie mojej najmłodszej pociechy, która uwielbia i ogórki i chili.
Składniki:
10 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
2 l wody
250 ml octu 10%
1 szkl cukru
4 łyżki soli
Dodatkowo:
papryczki chili - ilość wg uznania
pokrojone na plasterki ząbki czosnku - ilość wg uznania
liść laurowy
pieprz czarny
gorczyca
Wykonanie:
Do garnka dajemy ocet, wodę, sól oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy.
Ogórki gruntowe (najlepiej małe) dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki.
Do każdego słoika dajemy po małym liściu laurowym, kawałku świeżej papryczki chili, kilka plasterków czosnku, kilka kulek czarnego pieprzu oraz trochę gorczycy.
Do słoików z dodatkami wkładamy ogórki (nie mogą "gonić" po słoiku). Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy 7-10 minut od zagotowania się wody. Studzimy odwrócone do góry dnem.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb