środa, 29 sierpnia 2018
Duszona karkówka z kolorową cukinią
Miękka, rozpływająca się w ustach karkówka, do tego chrupka cukinia i delikatna kasza jaglana. Pyszne, aromatyczne danie idealne na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
450 g karkówki
100 g kaszy jaglanej
1 średnia zielona cukinia
1 średnia żółta cukinia
papryka słodka i ostra
zioła prowansalskie
bazylia i oregano
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Umytą i osuszoną karkówkę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy ją na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Przesmażone mięso posypujemy mąką i chwilę przesmażamy, by mąka straciła "surowy" smak. Następnie wlewamy wodę i dodajemy przyprawy.
Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę jaglaną. Gotujemy do miękkości kaszy.
Na 5 minut przed końcem gotowania kaszy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki cukinie ( u mnie plasterki o grubości około 1 cm pokrojone na ćwiartki).
Gotujemy około 5 minut doprawiamy do smaku. Jeśli ktoś nie lubi chrupkiej cukinii gotujemy do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji.
Podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb