środa, 29 sierpnia 2018
Zupa gulaszowa
Pyszna, mega aromatyczna zupa gulaszowa z papryką i pieczarkami. Idealna na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
800 g karkówki
500 g pieczarek
3 czerwone papryki
kawałek ostrej papryczki - można pominąć
papryka ostra i słodka
sól morska
świeżo mielony pieprz
liść laurowy
kilka kulek angielskiego ziela
Wykonanie:
Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze paseczki. Umyte pieczarki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Pieczarki przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę. Na patelni, na której przesmażane były pieczarki przesmażamy paprykę i tak jak pieczarki przekładamy na talerz. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju partiami przesmażamy mięso, które przekładamy do garnka, w którym są pieczarki.
Garnek stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i przesmażamy, by mąka straciła surowy smak. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości mięsa.
Pod koniec gotowania do garnka wrzucamy obsmażoną paprykę. Gotujemy około 5-7 minut. Jeśli ktoś woli miękką paprykę to dodajemy ją wcześniej. Dodana pod koniec będzie bardziej "chrupka".
Podajemy od razu po przygotowaniu np. z pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb