mix zdjęć

środa, 29 sierpnia 2018

Zupa gulaszowa


Pyszna, mega aromatyczna zupa gulaszowa z papryką i pieczarkami. Idealna na obiad dla całej rodziny.


Składniki:

800 g karkówki
500 g pieczarek
3 czerwone papryki
kawałek ostrej papryczki - można pominąć
papryka ostra i słodka
sól morska
świeżo mielony pieprz
liść laurowy
kilka kulek angielskiego ziela

Wykonanie:

Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze paseczki. Umyte pieczarki kroimy na ćwiartki lub ósemki. Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.




Pieczarki przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę. Na patelni, na której przesmażane były pieczarki przesmażamy paprykę i tak jak pieczarki przekładamy na talerz. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju partiami przesmażamy mięso, które przekładamy do garnka, w którym są pieczarki.




Garnek stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i przesmażamy, by mąka straciła surowy smak. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości mięsa.



Pod koniec gotowania do garnka wrzucamy obsmażoną paprykę. Gotujemy około 5-7 minut. Jeśli ktoś woli miękką paprykę to dodajemy ją wcześniej. Dodana pod koniec będzie bardziej "chrupka".


Podajemy od razu po przygotowaniu np. z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb