środa, 29 sierpnia 2018
Kruche ciasteczka z limonkową nutą
Pyszne, mega kruche i aromatyczne ciasteczka ze skórką z limonki. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
300 g mąki pszennej ( u mnie typ 405)
200 g masła lub margaryny ( zimne prosto z lodówki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
skórka starta z jednej limonki
szczypta soli
Wykonanie:
Na stolnicę lub blat przesiewamy cukier puder oraz mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, masło lub margarynę oraz skórkę startą z jednej limonki.
Bardzo szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na około 2 godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka, które dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy temp. 180 st około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto i jak duże są ciastka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb