mix zdjęć

środa, 29 sierpnia 2018

Kruche ciasteczka z limonkową nutą


Pyszne, mega kruche i aromatyczne ciasteczka ze skórką z limonki. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.


Składniki:

300 g mąki pszennej ( u mnie typ 405)
200 g masła lub margaryny ( zimne prosto z lodówki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
skórka starta z jednej limonki
szczypta soli

Wykonanie:

Na stolnicę lub blat przesiewamy cukier puder oraz mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, masło lub margarynę oraz skórkę startą z jednej limonki.


Bardzo szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na około 2 godziny do lodówki.


Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka, które dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.




Pieczemy temp. 180 st około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto i jak duże są ciastka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb