poniedziałek, 24 września 2018
Zupa gulaszowa z dynią
Pysza, syta i bardzo aromatyczna zupa gulaszowa. Doskonała na chłodne jesienne dni. Idealna na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina ją uwielbia.
Składniki:
1 kg dyni ( waga po obraniu i pozbawieniu pestek)
700 g karkówki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czubata łyżka mąki pszennej
suszone oregano, bazylia i zioła prowansalskie
papryka ostra i słodka
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i dokładnie myjemy. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Umytą i osuszoną karkówkę kroimy w kostkę.
Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem przesmażamy mięso. Gdy będzie rumiane dodajemy mąkę i chwilę obsmażamy. Następnie wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojoną wcześniej dynię oraz papryki. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości dyni.
Doprawiamy do smaku solą morską. Podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb