poniedziałek, 15 października 2018
Ciasteczka kakaowe z orzechami
Pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka kakaowe z orzechami. Doskonałe na imprezę, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
Ciasto:
210 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
25 g gorzkiego kakao
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Krem:
170 g masy krówkowej adwokatowej
5-6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki miękkiego masła 82%
Dodatkowo:
kilka orzechów do dekoracji
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku.
Do powstałej masy dodajemy sypkie składniki oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, które dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciasteczku za pomocą końcówki łyżki robimy wgłębienie. Pieczemy w 180 st przez około 15 minut. Studzimy
Masę adwokatową mieszamy z miękkim masłem. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie ucieramy. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka dodajemy mleka w proszku, a jeśli zbyt gęsta masy adwokatowej. Gotowe nadzienie przekładamy rękawa cukierniczego.
Do każdego ciasteczka w wgłębienie nakładamy porcję masy. Na górę dajemy kawałek orzecha.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb