mix zdjęć

poniedziałek, 5 listopada 2018

Muffinki marchewkowe



Pyszne, puszyste i mega wilgotne muffinki marchewkowe. Doskonałe do kawy lub herbaty. Idealne do szkoły lub pracy. Znikają w oka mgnieniu. I o dziwo w tym wydaniu dla wszystkich marchewka jest jadalna.


Składniki:
2 szkl. startej na dużych oczkach marchewki
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
3 duże jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli

Wykonanie:

Do jednej miski dajemy cukier, jajka, ekstrakt waniliowy oraz olej, do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.



Jajka ubijamy z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym.


Dodajemy startą marchew oraz partiami sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.





Gotowym ciastem napełniamy papilotki.


Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb