mix zdjęć

niedziela, 18 listopada 2018

Pierniczki z dodatkiem kakao



Pyszne, bardzo aromatyczne pierniczki z dodatkiem kakao. Idealne jako dekoracja świątecznego stołu lub choinki. Doskonały pomysł na prezent.


Składniki:
1 kg mąki pszennej
500 g miodu wielokwiatowego
500 g cukru
250 g masła lub margaryny
80 g przyprawy do piernika
3-4 łyżki kakao
3 jajka

Do dekoracji:
lukier
kolorowe posypki
Wykonanie:

Miód, masło lub margarynę, cukier, kakao oraz przyprawy do piernika dajemy do garnka i na "wolnym" ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.



Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy jajka i ostrożnie mieszamy je z mąką. Następnie dodajemy zimną masę miodową. Zarabiamy ciasto. Będzie ono luźnie, ale takie właśnie ma być. Przekładamy je do woreczka i wstawiamy na 3-4 tygodnie do lodówki.





Po kilku tygodniach leżakowania wyjmujemy ciasto z lodówki na około 40 minut przed przystąpieniem do robienia pierniczków. Ciasto rozwałkowujemy na 4-5 mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcemy by pierniczki wisiały na choince to za pomocą słomki robimy otworki.




Pieczemy z termoobiegiem w temp. 170 st przez 15 minut. Upieczone studzimy. Zimne dekorujemy wg uznania. U mnie lukier i kolorowe posypki.


Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Pierniczki miękną po około 2 dniach wiszenia na choince. Czas mięknięcia zależy od wilgotności powietrza i tego gdzie stoi choinka ( chodzi np. o kaloryfer przy, którym pierniczki mogą mieć problem żeby stać się miękkie).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb