środa, 25 września 2019
Ciasto ucierane ze śliwkami
Sezon na śliwki w pełni. Zapraszam na pyszne, bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
225 g miękkiego masła lub margaryny
185 g ciemnego cukru kokosowego
180 g mąki pszennej typ 405
120 g mąki tortowej orkiszowej
5 średniej wielkości jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
około 500 g śliwek węgierek
Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem kokosowym do uzyskania puszystej konsystencji.
Dodajemy po jednym jajku i partiami przesiane sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przedkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je w niej rozprowadzamy.
Na wierzchu układamy połówki śliwek. Lekko je dociskamy.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Kroimy gdy ostygnie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb